NVB07: Molenaar over Internet

3 Reacties

Prof. Dr. Cor Molenaar is de keynote spreker van vandaag. De titel van zijn presentatie is dezelfde als die van zijn boek, en van de workshops die hij eerder heeft gehouden: “Internet overleven: van flowerpower tot Second Life“. Zijn expertise bevindt zich ‘op het snijvlak van marketing, technologie en organisatiestructuur’, als je de internetbronnen mag geloven 😉 . In dit boek beschrijft bij het gedrag van mensen: van Cuba tot het heden. Voor de marketeer liggen hier ook kansen: maar vanuit een andere dan het traditionele perspectief.

Uit de aankondiging van de workshop van 10 oktober 2007 voor de NIMA:

Mensen zitten zo vast in hun routines, dat het gedrag op individueel niveau wel voorspelbaar is. Routine geeft immers structuur aan het leven en structuur hebben wij allemaal nodig om houvast te hebben. Alleen routines zijn individueel, dat was zo, dat is zo en dat zal altijd wel zo blijven. Ook op internet heeft iedereen zo zijn vaste routines die heel veel lijken op het echte leven. Wij communiceren intensief en zoeken elkaar op in allerlei sociale netwerken zoals Hyves of linked-in. Heeft internet ons gedrag daadwerkelijk veranderd of lijkt dat alleen maar zo?

Hij heeft Che Guevara op de omslag van zijn boek staan: ik heb net de ‘ Motorcycle diaries‘ gezien (aan te bevelen) , over de trektocht van Che met zijn vriend en de oude Norton eencylinder door Zuid-Amerika. Weinig politiek, maar fantastische beelden, adembenemend mooi!

Maar even over Molenaar en Internet.

In Cuba was het niet best: vroeger niet en nu nog niet, maar hier was er vroeger ook veel minder vrijheid dan nu. Na WOII begonnen de jaren 60, aanvankelijk was er veel weerstand tegen verandering, maar die verandering kwam wel. Op allerlei niveau’s: misschien is er wel plaats voor drie computers in Nederland werd er aanvankelijk gedacht 🙂 !
Inmiddels groeide een generatie op die zich realiseerde: wij bepalen de toekomst. Maar zijn we wel zo gelukkig en weten we ons wel raad met die vrijheid?

De 90er jaren zijn de communicatie jaren: tussen 5 en 7 uur ’s avonds is het mobiele verkeer het grootst.
De jongeren vragen verbaasd: Kan de telefoon ook uit?

Iedereen heeft toegang tot internet: we zijn overal bereikbaar en zijn continue aan het communiceren. Wie had gedacht dat SMS zo’n vlucht zou nemen? (Hij heeft het niet eens over Twitteren). Elke vorm van communicatie heeft eigen doel.

We bepalen ons gedrag op basis van wat we hebben geleerd: ouderen hebben al een min of meer vaststaand gedrag (routine) en dat geeft houvast, die willen eerst weten wat ze eraan hebben en hoe dit in hun leven past.
Alles mag, maar door de onoverzichtelijkheid van het bestaan doen we precies hetzelfde als vroeger. Door toename van de keuzemogelijkheden wordt het kiezen zelf steeds lastiger. De midlifecrisis vindt nu al rond je 30e plaats: je begrijpt al niet goed meer wat je nichtje van 15 aan het doen is, en ziet al de eerste tekenen van ouderdom.

Wat relaties betreft zie je hetzelfde: banale kleinigheden(witte sokken dragen) kunnen een veelbelovende relatie laten afknappen.

Er zijn 4 vormen van bewustzijn

  1. zintuigen: zien voelen ruiken
  2. fantasie: (beelden worden heel echt, maar dan kan de waarheid tegen vallen) Jeugd is heel actief in de verbeeldingsfase en dat zie je toenemen, ouderen kunnen daar moeilijker mee omgaan.
  3. mystieke fase, intuïtie: vrouwen zijn daar wat sterker in dan mannen. God voelen
  4. bindingsfase: elke zoveel jaar verhuizen, veranderen van partner. Waar horen we bij?

In de echte wereld verliezen we zaken die we dan vervolgens in de fantasiewereld zoeken omdat we eenzaam zijn: ik leef want ik zit op Hyves. Eigenlijk is dat niets nieuws: denk aan spionnetje van oma, we hebben allemaal iets voyeuristisch. En nu komt Twitter: continue iedereen laten zien wat je aan het doen bent, en daarmee bewijzen dat je er bent.
Hiermee is internet dus een integraal onderdeel van ons leven geworden.

Molenaar zegt dat de internet generatie niet leest: zinnen zijn te lang, met bijzinnen. Als voorbeeld geeft hij romans van Vestdijk.

Kinderen die amper de taal kennen chatten met kinderen uit allerlei landen. Web 1.0 (informatie) web 2.0 (interactie) web 3.0 (game wereld). We zitten aan de vooravond van 3D internet: thuis zitten en toch onderdeel voelen van de hele wereld.

Kijk naar de kinderen van 15 jaar en dan zie je de toekomst.

Zie ook New Knowledge club / focus conferences / zijn adviesburo: exQuo consultancy / ander boek: Wisseling van de macht

3 thoughts on “NVB07: Molenaar over Internet

  1. Dank je voor al de verslagen van NVB07, Dymphie. Het is echt de moeite waard ze te lezen. Ik steek er zo veel van op zonder er geweest te zijn. 🙂

  2. Graag gedaan Jens, het is heel vermoeiend om informatie tot je te nemen, te verwerken en meteen weer te publiceren, maar ook wel een beetje kicken 😉 .

    En het is heel leuk te horen dat je het de moeite waard vond 🙂

  3. Pingback: Nabeschouwing over het NVB jaarcongres 2007 « Dee’tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s