Eerste kennismaking met OvidSP

1 Reactie

De nieuwe zoekmethode van OVID maakt gebruik van Natural language searching, heet OvidSP en is vanaf 25 oktober 2007 vrijgegeven. Je kunt nog de oude manier gebruiken en ik ben wat heen en weer aan het switchen. De standaard zoekactie is de ‘ Basic search’, maar er is geen advanced (is dat ‘ Ovid syntax’?). De ‘Searchfields’ zitten minder ver weg dan voorheen, en het uitklapmenuutje met de zoekgeschiedenis is wel handig. Je hebt meteen een RSS feed, dat is ook handig

Maar ik moet zeggen dat ik er verder erg aan moet wennen. Wij gebruikten juist de (klassieke) Ovid software, omdat je er zo mooi strak op trefwoord zoeken kan, met mapping, explode, focus, heen en weer in de hierarchie e.d. en ik was gewend om dat ook aan onze klanten uit te leggen.

Misschien is dat ook wel het probleem: het vereist uitleg … En dat in een periode dat iedereen gewend is maar wat te roepen in Google en tamelijk snel een acceptabele uitkomst te krijgen. Van Krafty Librarian hoorde ik al wat gemopper, en ikzelf vind het ook moeilijk, dat mijn searches op de oude manier maar de helft opleveren van wat ze in deze nieuwe versie laten zien. En dat ik niet kan zien waar dat nu precies aan ligt. En dat ‘ including related terms’ regelmatig minder opleveren in plaats van meer is gewoonweg irritant.
Hum …

Aanvulling 2 nov: Ovid krijgt veel reacties: ze blijven eraan wijzigen en verwijzen voor meer info en de laatste update naar hun ‘OvidSP Resource Center‘ (username: resourcecenter, password: ovidsp).

One thought on “Eerste kennismaking met OvidSP

  1. Pingback: Related terms en OvidSP NLP basic search « Dee’tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s