Scitopia is uit de beta fase

Laat een reactie achter

Een aantal bekende wetenschappelijke organisaties (o.a. IEEE, OSA, SAE, ASO, IOP, AIAA, ASME, SPIE) bieden gratis een gezamenlijke ‘Federated Search’ zoekmachine aan: Scitopia.org. Het echte zoeken wordt gedaan door Exlorit in de databases van die verschillende organisaties waarna het zoekresultaat wordt gecombineerd. Ze zijn wel van plan te gaan clusteren, maar dat is nog niet zover. Op de zoekresultaten kun je een RSS nemen.

Je kunt je wel afvragen of dit meer oplevert dan Scopus bijvoorbeeld: zijzelf zeggen dat het voordeel is dat het minder ruis oplevert, en dat is natuurlijk zo 😉 .
Het is eenvoudig een datum range aan te geven, en de actie te beperken tot bepaalde databases: dat is handig.
De resultaten worden geranked via 1 tot 5 sterren, gebaseerd op het aantal keren dat een term voorkomt, en de plaats waar. Je ziet wel de verschillende organisaties door elkaar, dus de snelheid van de oorspronkelijke machine heeft er geen invloed op. Ik vind wel veel oude resultaten bovenaan, maar dat kan toeval zijn. Je kunt ook sorteren op datum trouwens. Klikken op de link leidt je naar de info op de oorspronkelijke site, en vandaar de eventuele full-text. Er is (nog?) geen linksolver optie, maar mogelijk werken ze daar nog aan.

Als je heel erg in de fysica richting zit lijkt me het wel een mooie zoekmachine: zie bijv een enthousiaste gebruiker.

zie ook infotoday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s