Helle Lauridsen, ProQuest (UK) ‘Indexing hidden information’ ofwel: tabellen en plaatjes zoeken.
Allerlei belangrijke wetenschappelijke informatie bijv tabellen en plaatjes worden niet geïndexeerd, maar een hele boel full-text informatie waar je niet zoveel aan hebt wel. Tabellen en plaatjes zijn vaak de essentie van een wetenschappelijk artikel, de meeste wetenschappelijke artikelen zijn opgebouwd uit dit soort informatie, de tekst is vaak een beetje cement eromheen 😉 . Eigenlijk wordt dus het belangrijkste niet geïndexeerd!
Met google images kun je geen behoorlijke wetenschappelijk zoekactie doen: er is dus behoefte aan een systeem dat dat wel kan.
Carol Tenopir heeft een groot onderzoek in drie instituten in Europa opgezet om te kijken naar waar de bibliotheek-grootgebruikers onder de wetenschappelijke onderzoekers echt naar zoeken, en wat hun behoeftes zijn: veel mensen gebruikten wel A&I databases, en ze wilden geen printjes, maar elektronische artikelen. De eisen die zij stellen aan een tabellen en plaatjes zoeksysteem:
– kwaliteit tabellen / plaatjes moet goed zijn
– rechten op hergebruik geregeld
– link naar full-text, moet aanwezig zijn,
– context duidelijk
– overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
Proquest is daarmee aan de gang gegaan en heeft een multidisciplinaire database ontwikkeld die afgelopen januari is gepresenteerd: CSA illustrata.
De techniek erachter is erg gecompliceerd: zoveel mogelijk wordt elektronisch gedaan, zo weinig mogelijk handwerk. Het zal ongetwijfeld een dure database zijn.
Visualisation is growing in importance. Visual representations of information not only catch the viewer’s eye, but also illuminate hidden connection among information items.
leuk he wat je geschreven heb tot ziens van ed