ILI2007: over de conferentie, een kritische noot

4 Reacties

De balans van 4 dagen Londen valt positief uit: leuke dingen en gezellige mensenKamer, me en uitzicht meegemaakt, ook weer wat nieuwe dingen geleerd. Toch had ik er ietsje meer van verwacht, misschien ook omdat de berichten vorig jaar zo positief waren.
Hieronder een terugblik op het geheel van mijn ervaringen, licht kritisch, maar geenszins negatief bedoeld.

De ILI2007 / londen foto’s

De deelnemers
60% van de deelnemers was er voor het eerst, een aantal hebben er meer meegemaakt en sommigen zelfs allemaal. 29 landen doen mee: overal vandaan, Antigua (niet eerder van gehoord), Singapore, Oekraïne, USA etc.
De andere blogger, naast Guus, is Patrick uit Berlijn: de rest blogt misschien wel, maar heeft zich niet op de wiki ingeschreven. Zo’n wiki is nutteloos als je niet vrije wireless toegang geeft, en waarom maak je er bij de demo’s geen gebruik van … geen sterk voorbeeld van web 2.0 meerwaarde.

De sprekers
Er zijn er bij die HEEL goed zijn: niemand kan tippen aan Stephen Abram: die is echt overwhelming. Maar er zijn er ook bij die uitermate zwak zijn.
Waarom denken sommigen dat ze niet op het spreekgestoelte, maar ook wel ernaast kunnen staan?
Er was zelfs iemand die een nieuw product kwam aankondigen maar geen powerpoint had en niet te verstaan was, dus over hun nieuwe product blijf ik in het duister.
Er was maar 1 spreekster die probeerde echt wat interactiefs te doen: helaas was haar onderwerp voor mij niet zo nieuw, de rest was allemaal meer van hetzelfde: spreker voor de klas, de rest hoort aan, paar vragen, volgende. ‘De wereld verandert’, vertelden alle sprekers … maar de conferentievorm blijft blijkbaar hetzelfde 😉 .

Zalen
De stoelen waren een beetje nauw geplaatst: je had nauwelijks armslag om te typen.
Meestal ga ik achteraan zitten, want dan stoort het typen minder en bij andere conferenties zie je meestal niet zo erg veel laptops, maar hier hebben er veel een bij zich, niet onverwacht toch?
Ik nam toch maar de achterste rij, plukte er een stoel tussenuit en zet die helemaal achter tegen de muur: zo creëerde ik letterlijk wat Dspace 🙂 ..
Waarom hebben die conferentiezalen toch een te laag overhead scherm tegenwoordig? In de grote zaal beneden kon je de onderste teksten niet lezen, en de mensen voor je zag je ook heen en weer bewegen met hun hoofd.
De laptops waarmee de sprekers zich moesten behelpen waren wat aan de oude kant blijkbaar en de powerpoints gingen soms verkeerd: maar de techniek had alleen oor voor het geluid en schoot ze niet te hulp, een misser vind ik dat.

Locatie
Ze hebben voor dit hotel gekozen, zoals vorige jaren, omdat het zo gezellig was. Maar toen waren er ook al klachten over de ontbrekende wireless, en voor een internet conferentie kan dat ECHT niet! Bovendien is het qua geleverde kwaliteit voor de kamers ook veel te duur, dat weerhoudt mensen ook om te komen.
Volgend jaar zal het in een ander hotel zijn: …

Tijdindeling
We liepen wat uit en hadden zo maar 3 kwartier voor de lunch: dat is wel krap. Als je even je laptop aan de lader wilt leggen en een sanitaire stop, zijn alle zitplaatsen voor de lunch al vergeven is is iedereen aan het toetje … ben ik nou zo langzaam?
Overigens was er nog eten genoeg: en perfect geregeld ook, dus maar met toetje terug naar de hotelkamer, kon ik gelijk ook nog even een paar logjes plaatsen 🙂 .

Catering
Moeilijk foerageren is het niet: bij de koffie ‘s ochtend cakejes, koek of appel, bij de thee doughnuts of scones (of appel), een uitgebreide lunch met alles wat je maar kan bedenken, de eerste avond een receptie met hapjes en drankjes (heb ik maar overgeslagen), dan een gezellig diner met 11 collega’s uit de medische bibliotheekwereld. (We zijn naar Babylon geweest: een aparte locatie met uitgebreide dakterrassen waar note bene flamingo’s liepen!)
Dinsdag avond maar een broodje op de kamer genomen, anders pas ik niet meer in de stoel op de terugweg…
Het eten was buitengewoon goed, snel en efficiënt, onder strakke regie van hoe-heet-zo-iemand: complimenten!

De andere kant
De zusterconferentie is de IL (Amerika) (dus zonder international) eigenlijk snap ik toch niet zo goed waarom ze er twee op na houden: deze is zo duur dat je voordat geld ook wel naar Amerika kunt gaan. En ze worden beiden georganiseerd door Information today… De reden is misschien dat niet iedereen van de baas de oceaan over mag.

Conclusie
Het hotel was duur, het eten prima, de organisatie conservatief, weinig nieuws, Londen heel schoon, de Londenaren heel aardig en behulpzaam, de ontbrekende wireless onverteerbaar. En de presentaties geef ik gemiddeld een zes.
Was het de moeite waard: ja toch wel, heb wel een paar leuke dingen gehoord, ideetjes opgedaan en plannen gemaakt.
Ga ik volgend jaar weer: nou… naar de Amerikaanse versie als ik de kans krijg.
Het wordt tijd voor een nieuw concept: de un-conference?

PS: misschien moet ik niet zo kritisch zijn, was er voor mij weinig nieuws omdat ik alles al zo goed bijhou 😉 .

4 thoughts on “ILI2007: over de conferentie, een kritische noot

  1. Had vorig jaar ongeveer dezelfde ervaring, reden om dit jaar niet meer te gaan en het wat verder weg te zoeken bij Computers In Libraries in Washington DC. Geen spijt van gehad, uitstekende faciliteiten (overal wifi bijvoorbeeld) en inhoudelijk een zeer sterk programma.

  2. owowow, nu heb ik nog meer spijt dat ik niet naar de CIL ben geweest!

    Volgend jaar dus wel! (als ik dan nog mag tenminste)…

    En wowter: als je je moet aanmelden voor libworm… dan maar niet 😉 Ze lezen toch geen nederlands.

  3. Wat je schrijft over de ruimte voor laptops, wifi en het weinig interactieve karakter is eigenlijk inderdaad te gek om los te lopen. Willen ze (we) zo graag web 2.o interactiviteit kun je niet eens gemakkelijk real time bloggen, aan de wiki werken of anderzins meedoen!
    OK volgend jaar naar CIL dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s