ILI2007: bouw je eigen zoekmachine

4 Reacties

Ik heb een paar sessies naast Tony Hirst van de Open University (UK) gezeten. hij had wel een wifi kaart gekocht, want kon niet zonder. Zijn praatje ‘Varieties of Search’ was erg inspirerend. Zijn blog: http://ouseful.info

De kern van zijn betoog: bouw je eigen zoekmachine.

Geschiedenis
Rollyo begon ermee: combineer een lijstje zoekmachines die je wilt gebruiken, maak er een zoekbox van die je dan waar je wilt in in kunt bedden.
Bij alle zoekmachines kun je nu je zoekactie beperken, de URLs bewaren en daar een zoeksite over bouwen, zowel bij Yahoo (Yahoo search builder) als bij Google (Custom search engine). Microsoft begint nu er nu ook mee: Live search macro.
Meestal kun je daar ook trefwoorden in opnemen om de zoekacties te verbeteren.

Voor het bouwen van je zoekmachine moet je eerst lijstjes URLs samenstellen, maar er zijn al zoveel van die lijstjes … waarom er zelf een samenstellen, je kunt ook gebruik maken van werk van anderen.
Een van de zaken die je kunt gebruiken zijn verzamelingen in del.icio.us: die bundels ‘getagde info’ kun je hergebruiken en weer opnieuw clusteren. Bloglines kun je ook gebruiken om informatie te bundelen.
Die verzamelde clusters zet je dan weer in een zoekmachine, al dan niet met toevoeging van je eigen trefwoorden.
Het is heel gemakkelijk om dat te doen.

Een voorbeeld daarvan zijn de How do i instructional video’s: deze zoekactie nodigt je uit de zin af te maken, en daarmee kom je meteen met een betere zoekactie. Door het beperken van de sites krijg je ook betere resultaten dan in Google.

Je kunt op deze manier ook een site doorzoeken die zelf een slechte interne zoekmachine heeft, met gebruikmaking van trefwoorden die je er zelf vooraf aan toevoegt.

Met deze Search hubs heb je veel relevantere resultaten en je optimaliseert op jouw beurt Google’s resultaten.

Wat kun je gebruiken? Van alles:
– bookmark collections
– embedded links
– reference in course materials
– browser geschiedenis
– blogrolls
– bibliografieën (incl amazon google book search)
– comments
– etc

Hij tipte ook Searchfeedr een zoekmachine met 2 boxen die zowel ‘van’ als ‘naar’ links zoekt

Hij is het prototype van de moderne bibliotheekgebruiker: haalt elke dag informatie uit de bibliotheekbestanden, maar gaat er nooit naar toe. (Tot mijn verbazing begreep niet iedereen meteen wat hij zei, sommigen mopperden dat-ie nooit naar de bibliotheek ging … ha, dat is precies wat ik mijn baas altijd vertel: mijn klanten komen niet zozeer fysiek langs, maar gebruiken daarom de informatie en services die we verlenen wel! )

Major web search engines, such as Google, Yahoo! and Ask, are not the only search engines in a researcher’s repertoire. There are also search engine intermediaries, such as Rollyo, that let you choose to search in a restricted set of domains. Naturally occurring search hubs, collections of links to web domains, include outgoing links, links pointing in, links collected under a particular tag on a social bookmarking service and links in RSS feeds.

4 thoughts on “ILI2007: bouw je eigen zoekmachine

 1. Wel… zoals hierboven ook al gezegd: je kunt bijv een zoekmachine maken met gebruik van google’s CSE, en de URLs van interessante sites voor die zoekmachine mbt jouw je onderwerp haal je uit Delicious.

 2. Sinds een weekje live:
  Is een schil over google CSE

  Qnoob.com
  Je maakt daar eenvoudig je eigen zoekmachine die je kunt blijven gebruiken.
  Hierbij geef je zelf de sites op die door jouw zoekmachine worden doorzocht. Bijvoorbeeld sites met songteksten.
  Het resultaat is een zoekmachine die heel gericht zoekt.
  Eenmaal aangemaakt kan iedere bezoeker van Qnoob deze gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s