ILI2007: de impact van web 2.0

Laat een reactie achter

Ken Chad, en David Pattern (blog)

Ken Chad noemt ‘The Networked information econmy’ dit zou je moeten lezen: gaat echt over het verbinden van mensen: de motor is niet altijd geld.
Vroeger konden mensen zich niet zo gemakkelijk uiten, omdat ze er het geld niet voor hadden om hun bedenksels breed te verspreiden, tegenwoordig is dat veel gemakkelijker.
Leadbeater: heeft het over de opkomst van de ‘Pro-Am’: de meeste creatieve ideeën komen vanuit een samenwerkingsverband, en echt niet van grote bedrijven. Maar daar heb je een platform voor nodig: creeer die als bibliotheek dan ook.
Niet iedereen is het hiermee eens trouwens: de ‘cult van de amateur’ (Keen) komt om de hoek en bibliothecaris Michael Gorman.

Maar of je het ermee eens bent of niet: de wereld is aan het veranderen. Zo ook de overheid zie Cross: Open the gates of information. Guardian 2007 Government 2.0 ?
Zie ook: The power of information: review bij Mayo en Steinberg (2007)

In plaats van de mensen te vertellen wat ze moeten doen: kijk of er een website is en ondersteun die. Instrueer ambtenaren om daarmee om te gaan: dan is besturen niet meer one-way maar een coöperatief proces.
Is wel werg moeilijk, want je geeft de controle uit handen. Werk in de ‘ enabling way’.
De grap is dat de overheid, omdat ze gewend was info gratis te geven, zo eigenlijk meer geld kreeg dan voorheen, en nu toch her en der wat terugkrijgt.

Kunnen bibliotheken hiervan leren? Zeker: eigenlijk gaat dat net zo op voor (openbare) bibliotheken! Vervang in die tekst ambtenaren door bibliothecarissen en het gaat zo op.
Geef dan ook je metadata uit handen, in plaats van dat achter slot en grendel te houden

Impact on business models
Je hoeft niet zozeer geld te verdienen, maar denk over jezelf als over een business.

Copyright blocks access!
De de industrie is er maar bang voor: dat ze zoveel gaat verliezen als ze hun content vrijgeven, maar dat is maar helemaal de vraag: Context is king en niet de content! Dat is een tamelijk nieuw concept.
Denk erover na of je als bibliotheek echt ‘collaborative’ bent.
Ben je echt informatie aan het delen, en zorg je ervoor dat dat kan? Heb je een ‘big organization’ cultuur, of zorg je dat je open bent?
Haal je bibliotheeksysteem uit elkaar en mix het met andere systemen

Dave Pattern over: Opac ‘sucktitude’ (my opac Sucks) en wat eraan te doen

How can your OPAC be fun?
(Stephen Abram zei het al over LibraryThing: het was 5 jaar geleden toch ondenkbaar dat mensen dat vrijwillig zouden doen?)
Op een schaal van 1 – 10 haalt gemak en dergelijke zaken maar een schaal onder de 5, en het belang van de Opac zit boven 9: dat spoort niet. Wat eraan te doen?

 • spellchecker: ongelooflijk toch dat de meeste OPACs geen spellchecker hebben!. Met een zero resultaat geven de meeste helemaal niets, sommige zeggen: kijk naar je spelling, maar de betere komen met suggesties uit eigen bestand. Nog beter is dat aan te vullen met bijv ‘serendipity keyword’ uit ‘ answers.com’.
 • oude gegevens uit circulatielijsten en uitleningen kun je‘minen’ en daardoor met leensuggesties komen: Lezers die dit lazen, lazen ook …
 • andere edities en related works kun je opsporen via OCLC of LibraryThing
 • user ratings and comments. Geef bijv de mogelijkheid aan je lezers om 1 tot 5 sterren te geven
 • zorg voor RSS
 • openSearch (A9 Amazon’s next generation search engine)

Tips

 • betrek staf erbij
 • betrek gebruikers erbij
 • moedig uitproberen aan
 • wees niet bang fouten te maken
 • monitor gebruik

Ervaring leerde dat de OPAC nu deze gepimpt is veel meer gebruikt werd, terwijl de info die erin precies dezelfde is als altijd al ….
Slide op slideshare: http://www.slideshare.net/daveyp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s