Web 2.0 in mijn bibliotheek: Toolbar

3 Reacties

Vorig jaar november inspireerde een lezing van Guus van den Brekel over de toepassingen van een toolbar in de (medische) bibliotheek mij meteen tot het maken van een handige toolbar, die ikzelf nog steeds dagelijks gebruik en op al mijn computers geïnstalleerd heb 🙂 .
Hij heeft er meer overgeschreven en gepraat en er terecht veel lof voor gekregen. Zie ook de toolbar blog.
Het werkt tamelijk eenvoudig: je neemt een gratis account bij Conduit (bijvoorbeeld), en gaat aan de slag met het verzamelen van informatie die je aan wilt bieden. De toolbar die je zo gemaakt hebt, kun je ter downloading aanbieden aan iedereen die er interesse in heeft.
Het resultaat is verbluffend, zie bijv ook Mgas nieuws (en deze).

Toolbar

Databases / zoekvak

De kern van de toolbar wordt gevormd door een zoekvakje met daarnaast de databases die je hebt uitgezocht. Het is niet echt een ‘federated search’ , maar het verzamelen van de databases en ze in een lijst aanbieden en bijhouden is voor je klanten al heel prettig. Een klik op de database opent de site, en als je een zoekvraag erin hebt getikt kun je achtereenvolgens de databases die je wenst afgaan.
Aan die zoek-mogelijkheden voeg je natuurlijk ook opties toe als: zoeken naar ‘images’, in het ‘Groene boekje’, in Wikipedia, in woordenboeken, etc.
De basis search is in google.com, maar het valt me wel op dat de resultaten soms anders zijn dan als je rechtstreeks in google zoekt. Zoeken op ‘ primo levi respijt’ geeft bijv. bij:

  • google.com: 600 hits
  • google.nl: 605 hits
  • search conduit: 167 hits

Hoe dat kan is me niet helemaal duidelijk, maar voor alledaagse zoekacties functioneert het best.

RSS en Links
Naast de zoekopties kun je setjes links maken: bijv. naar nieuwspagina’s, of naar afzonderlijke pagina’s van je bibliotheekwebsite.
RSS kun je bijv maken van organisaties en/of nieuwszoekacties (bijv via news.google.nl) die voor jouw situatie van belang zijn. Die RSS worden centraal aangeboden: ik hoor regelmatig dat men die zelf zou willen aanpassen, maar dat kan niet.
Qua RSS is dat nogal beperkt dus.

E-mail notifier
Wat ik heel prettig vind is de e-mail notifier: iedereen mag die zelf invullen.
Ikzelf heb een aantal gmail en hotmail adressen, en het was een gedoe om die af te gaan op nieuwe berichten. Met deze balk word je in er een oogopslag op geattendeerd als er ergens een nieuw bericht binnen is gekomen, en je klikt meteen door. Helaas lukt het sinds kort met de hotmail adressen niet meer, maar mogelijk lossen ze dat ook weer op.

Andere handige opties
Je kunt er nog andere handige opties centraal in bieden: ‘radio’ of ‘weer’ bijv, waarvan de gebruikers dan zelf zenders of steden kunnen uitzoeken.
Of een chatbox: die heb ik wel uitgeprobeerd, maar dan moet je steeds de box actief houden, en dat is te onhandig.
Elke gebruiker kan zelf er desgewenst een snelkoppeling naar de Rekenmachine, Word, Notepad e.d. in opnemen

Netwerk
Het is een buitengewoon handig hulpmiddel, alleen … er is interactie met internet nodig, en dat is niet overal toegestaan. Soms mag je bijv zelf geen programma’s installeren, of zijn de Exlorer instellingen zo afgeknepen dat de balk zelf niet wordt geüpdatet. Dan kun je wel zoeken, maar de RSS en email notifier werken niet.
Het wil wel helpen om dan FireFox als browser te nemen: soms lukt dat daarmee wel.
Als je die ook niet mag installeren kun je nog je toevlucht nemen tot Portable FireFox: dan hoef je niets te installeren in het netwerk, maar in die browser kun je de toolbar via een andere computer op een USB stick installeren bijv. 😉 .

En als dat allemaal niet lukt kun je, om het zoekvakje en de databases toch aan te bieden, je toevlucht nog nemen tot de mogelijkheid om ze te presenteren op een html pagina: zie de uitleg van Guus. Dat werkt ook.

Dichtbij de gebruiker
Het grote voordeel van deze toolbar is, dat jouw bibliotheekwebsite letterlijk bovenop alle acties van je gebruikers / klanten zit: met recht ga je zo ‘into the user environment’, en je doet er je klanten een groot plezier mee .

3 thoughts on “Web 2.0 in mijn bibliotheek: Toolbar

  1. Ik zal niet teveel commentaar leveren want morgenavond wil ik een uitgebreider stukje schrijven op Guus’ toolbar blog. Enkel dit misschien: de toolbar is bij ons een leuk en tevens vreemd succesverhaal. Leuk, omwille van de vele positieve reacties (en één prof gebruikt de toolbar in zijn lessen ‘zoeken in EBM-bronnen’!). Vreemd ook, omdat we eigenlijk maar heel kort en krachtig promotie hebben gemaakt in februari… maar de dagelijkse stroom installaties blijft maar aanhouden. 🙂
    Volgende week lanceren we ook een studententoolbar (daarmee heb je dus dankzij de ‘grouping’ feature dus ook automatisch de bibliotheektoolbar erbij)…

  2. Voor Fontys heb ik er vorig jaar ook een gemaakt, ook bij Conduit. Heel makkelijk om te maken, heel handig om te gebruiken. Het aantal downloads en vooral de clicks blijven me telkens weer verbazen, door zoiets simpels als een toolbar vang je toch maar even een boel zoekacties van klanten die anders bijna 100% zeker naar Google waren gegaan. Mooi toch?

  3. Pingback: Google weigert te tonen - vervolg « Dee’tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s