Web 2.0 in mijn bibliotheek: Weblogs

Laat een reactie achter

Onnodig te zeggen (behalve misschien tegen de blogofobe NVB) dat een weblog handig is om anderen kennis te laten nemen van allerlei soorten nieuws en informatie: het vermindert de druk op de mailboxen, en met een bericht kun je een grote hoeveelheid mensen bereiken, zonder ze meteen te spammen.
In mijn praktijk heb ik geëxperimenteerd met verschillende vormen en leveranciers van weblogs. Een paar voorbeelden volgen hieronder.

Aanvankelijk leek het me aardig om een ‘Nieuwsblog’ te starten over het onderwerp van mijn instituut. Dus een blogje bij Blogse genomen en in de bibliotheekwebsite opgenomen, een attendering in google opgezet, de resultaten daarvan bekeken en daarvan, met eigen vondsten uit andere bron, per item (link en snippet) een logje gemaakt. Met een indeling naar onderwerp. Dat was eigenlijk best veel werk en een paar mensen waardeerden het ook wel, maar er werd niet heel veel naar gekeken. Bovendien voelde het als een soort ‘spammen’ aan. Na een paar maanden ben ik ermee gestopt en heb de blog verwijderd. we volstaan nu maar met de RSS van de News feed.

Uiteraard hebben we ook een weblog opgezet om elkaar (de collega’s) en de klanten te informeren over bibliotheek-achtig nieuws, ook opgenomen in de bibliotheek website. We wilden dat wel achter de firewall houden: dus dan ben je afhankelijk van wat de ICT installeert.
Aanvankelijk was dat Pivot, en dat werd gebruikt voor een stuk of 10 weblogs verspreid over de organisatie. Maar dat werkte niet goed: regelmatig verdwenen hele maanden uit het archief en de zoekmachine wilde niet per weblog zoeken en presenteren, dus dat nut was maar heel beperkt.
ICT heeft nu WordPress geïnstalleerd: WordPress.com kun je web-based gebruiken, zoals deze weblog, en WordPress.org is de versie die je zelf installeert.
Onze nieuwe bibliotheek weblog ziet er goed uit, en vanuit de lezer functioneert hij ook goed. We plaatsen zo’n 3 items per week erop: over databases, research, bibliotheken, citaties, nieuws van vendors, e.d..

Het blijkt echter dat de WYSIWYG editor niet goed samengaat met ons netwerk: dus de teksten moet je in HTML invoeren 😦 .
Ik kan wel begrijpen dat dat voor de meeste van onze collega’s een brug te ver is … de meesten sturen dus nog steeds mailtjes met attachments over interessante zaken aan iedereen. Die ik dan maar weer op de weblog zet trouwens, dan heb je ze in elk geval in een archief, en het bereik is groter.

Qua programma’s heb ik naast bovenstaande ook met Blogger en Weblog.nl wat verschillende dingen geprobeerd trouwens, maar die vond ik niet zo gebruiksvriendelijk, vooral Weblog.nl is onhandig. WordPress.com bevalt me nog het beste, het enige nadeel daarvan is dat je geen scripts in de sidebar kunt zetten: dus RSS sharen vanuit GoogleReader werkt bijv niet, Google analytics niet, en de uitbreide Flickr Badge kun je er ook niet in kwijt.

Opnieuw: wij bibliothecarissen willen wel, maar de techniek laat het wederom een beetje afweten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s