Web 2.0 in mijn bibliotheek: WIKI

1 Reactie

Op mijn werk hebben we, voor achter de firewall, gekozen voor TWIKI: open source software met een redelijk goede WYSIWYG editor, zonder dat het meteen een CMS wordt.
Iedereen, of elk groepje, mag daar zelf een homepagina in maken, en krijgt dan een eigen ‘webje’. De zoekmachine werkt naar believen voor je eigen ‘ webje’ of voor alle WIKI’s in het systeem. Dat is wel handig.

Her en der heb ik geholpen in het opzetten van de homepagina’s.
Wat opvalt is dat sommige mensen geen enkel probleem zien in het toch wel complexe invoeren van plugins voor tabellen bijv. , en dat anderen al moeilijkheden hebben als het ‘vetgedrukt’ knopje op een andere plek zit dan in Word 😉 .
Op zich is het geen moeilijk systeem en er is een uitgebreide documentatie als help (hoewel in een, zelfs voor mij, praktisch onbegrijpelijk jargon).
In principe kan iedereen dus pagina’s aanpassen en toevoegen, maar wat blijkt: praktisch niemand doet het …

Voor de bibliotheek ben ik nu bezig om onze website over te zetten van de HTML versie in Dreamweaver, naar TWIKI.
Voordeel daarvan is dat ook collega’s op andere locaties, en mensen die niet zo vaardig zijn in HTML, die pagina’s kunnen bijwerken, nadeel is wel dat de layout sterk beperkt is.
Wil je in WIKI bijv een forse tabel opzetten, kom je er niet met de plugin en moet je er toch echt een pure HTML pagina ervan maken. Voordeel van TWIKI is wel dat dat kan, maar dan kun je daarna de WYSIWYG editor niet meer gebruiken, en moet je in HTML bezig blijven, en dat zonder de handige opties van Dreamweaver 😦 .
Ook een ietsje mooiere layout proberen te krijgen met kolommen bijv., lukt niet in de WIKI: ook die pagina’s moet je opmaken in dreamweaver en daarna alleen via de gewone ‘editor’ bewerken.

Leuk is bijv het toevoegen aan de webpagina van een venstertje met een zoekactie via de HTML feeds van Scopus. Maar … dat werkt met een scriptje, en dat kan de WYSIWG editor niet aan: hij vernielt de pagina dan zodanig dat je zelfs de oude versies niet meer kunt oproepen. Ook terug naar het handmatige HTML-werk.

Een ander probleem wordt gevormd door lange pagina’s. Wij hebben bijv. een lijst met publicaties van onze medewerkers, maar nog niet de helft van de lijst van vorig jaar kon in een WIKI pagina: hij wil dan gewoon niet meer ‘veiligstellen’ . Dus voor die toepassing toch maar de gewone HTML blijven onderhouden.

Behalve TWIKI maak ik ook gebruik van PBwiki: een nog eenvoudiger toe te passen WIKI vorm. Die wel ‘internet based’ is, maar die je zowel openbaar als prive kunt maken. Nadeel van PBWIKI is dat je geen plaatjes via links naar illustraties op kunt nemen, maar de plaatjes echt moet uploaden.

Web 2.0 voor je bibliotheek is een leuk idee, maar de techniek is eigenlijk toch nog niet zover als de bibliothecarissen … 😉 .

One thought on “Web 2.0 in mijn bibliotheek: WIKI

  1. Pingback: Twitter op onze bibliotheek website « Dee’tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s