Zoeken in Stinet

2 Reacties

Public Stinet (Scientific and Technical Information Network) is een gratis toegankelijke database van de Amerikaanse overheid, meer precies van het Department of Defensie: DoD. Het is een database met veel rapporten, bijna een miljoen, en een groot deel is (gratis) full-text. Het zijn rapporten op het gebied van defensie, maar met een forse marge daaromheen: ook veel op het gebied van training en instructie bijvoorbeeld. Helaas wordt het bestand niet geïndexeerd in Google, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die uit Storming media: het is heel goed mogelijk dat een rapport dat tegen betaling aangeboden wordt in Stoming media, gratis is bij Stinet. Het loont dus de moeite even in Stinet te zoeken, maar … let op met dat zoeken.

Als je zomaar wat intikt krijg je de meest onvoorspelbare resultaten. Als je meer wilt weten over de hier gebruikte ‘Booleaanse operatoren’ vind je die pas bij de ‘Advanced help’, en wat staat daar:

It is advisable to enclose Boolean Operators between carats, i.e. <and>, <or>, <not>.

De achterliggende zoekmachine van Stinet is ‘ Verity’, toch niet een kleintje zou je denken. Waarom ineens die haakjes, wie denkt daar 1-2-3 aan?

Het is des te verraderlijker, omdat je soms bij invullen van een term uit meer woorden zonder iets wel een zoekresultaat vindt, maar je weet niet wat je mist…. Zo vind je bij : ‘head mounted display’ 113 hits, maar gebruik je ‘head <and> mounted <and> display’ dan vind je er 330 …
Binnen een enkele begrip is het nog wel aanvaardbaar, maar echt fout gaat het als je verschillende termen gaat combineren.

Er komen vaker rariteiten voor met die Booleans: zo is ook voor PubMed nog steeds het advies de Booleaanse operatoren met hoofdletters te schrijven, het maakt niet altijd uit, maar er zijn wel uitzonderingen …

Gelukkig mag je in Stinet wel hoofd en kleine letters door elkaar gebruiken 😉 .

2 thoughts on “Zoeken in Stinet

  1. War Psychiatry (gewone print uitgave) onlangs voor meer dan 50 dollar aangeschaft bij Storming Media. En inderdaad, hier is hij gratis te downloaden. Pech dus.
    Maar nu een weet. Dank voor de tip.
    gr. Annie

  2. Pingback: Frustraties over Stinet info in RefMan krijgen « Dee’tjes: over internet, zoeken, bibliotheken, research en nog zo wat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s