Op de weblog van Marianne las ik n.a.v de maandagmiddagsessie van Ticer een opmerking over de toepassing van een LibraryThing-achtig systeem in je bibliotheek. Waarbij de gebruikers echt gegevens kunnen toevoegen: niet alleen opmerkingen, maar complete titels, zodat je tot een gezamenlijk bestand komt.
Voor een speciale bibliotheek lijkt me dat een goed idee: ik zie iedereen bestandjes opzetten en bijhouden in allerlei soorten software (RefMan, AskSam, eigengemaakte databases etc) en dat alleen voor het eigen clubje. Daarnaast is er onze eigen officiele bibliotheekcatalogus, maar ik weet zeker dat de onderzoekers voor wie ik werk materiaal hebben dat voor meer mensen van belang is. Het zou toch handig zijn om dat te combineren.
De bestaande bibliotheeksoftware lijkt me echter niet echt geschikt om die zonder meer open te stellen voor iedereen. En het nieuwe pakket waar ik mee ga werken in de toekomst nog minder ;-( . Kreun.
Jammer, jammer: het voelt aan als een gemiste kans!
Moet je ook eens in de recente posts van Ritanila duiken.
Tuurlijk volg ik Rita ook, maar onze catalogus is niet openbaar: zit achter een stevige firewall. Dat maakt het werken met ALLE ‘sociale software’ euh.. ‘anders’ (zal ik maar zeggen) 😉 .
Tis geen gemiste kans, tis een toekomstige kans. Kijk ook eens op LibraryThing for Libraries.
Je kunt ook gesloten groepen maken ermee zag ik.
Vergeet er nog bij te zeggen dat je er REFWORKS voor zou kunnen gebruiken. G aik in ieder geval onderzoeken.:)
Refworks als verzamel bestand: het is natuurlijk een idee.
Vanuit mijn catalogus kan ik downloaden naar Refworks, en de Endnote en RefMan gebruikers kunnen dat ook.
Je zou een database kunnen maken waarvan je de login vrij geeft voor het instituut. En je zou een veld kunnen definiëren waar degene die iets toevoegt, of waar deze belangstelling voor heeft, zijn / haar kenmercode aan toevoegt… hum ja, misschien wel.
Blijft wel de vraag: hoe hou je dat bij?
Je wijzigt nog wel eens titels in je catalogus, en volgens mij kan RefWorks niet automatisch een reeds ingevoerd record overschrijven? Of wel? Op basis van een uniek ID of zo?
Dat moet ik ook nog even onderzoeken… (nog meer) werk aan de winkel 🙂 !
Verwant aan LibraryThing is de recente My LIbrary optie in Google Books. Weliswaar kun je nog niet heel simpel je catalogus ermee verrijken, maar je kunt wel een alternatieve presentatie van een segment van je literatuur samenstellen. Ik heb op de Utrechtse innovatieblog mijn gestoei ermee beschreven en mogelijke toepassingen op een rij gezet:
http://ubu-ieno.blogspot.com/2007/09/in-mijn-aanhoudende-queeste-op-zoek.html