Lokale LibraryThing

6 Reacties

Op de weblog van Marianne las ik n.a.v de maandagmiddagsessie van Ticer een opmerking over de toepassing van een LibraryThing-achtig systeem in je bibliotheek. Waarbij de gebruikers echt gegevens kunnen toevoegen: niet alleen opmerkingen, maar complete titels, zodat je tot een gezamenlijk bestand komt.

Voor een speciale bibliotheek lijkt me dat een goed idee: ik zie iedereen bestandjes opzetten en bijhouden in allerlei soorten software (RefMan, AskSam, eigengemaakte databases etc) en dat alleen voor het eigen clubje. Daarnaast is er onze eigen officiele bibliotheekcatalogus, maar ik weet zeker dat de onderzoekers voor wie ik werk materiaal hebben dat voor meer mensen van belang is. Het zou toch handig zijn om dat te combineren.

De bestaande bibliotheeksoftware lijkt me echter niet echt geschikt om die zonder meer open te stellen voor iedereen. En het nieuwe pakket waar ik mee ga werken in de toekomst nog minder ;-( . Kreun.

Jammer, jammer: het voelt aan als een gemiste kans!

6 thoughts on “Lokale LibraryThing

 1. Tuurlijk volg ik Rita ook, maar onze catalogus is niet openbaar: zit achter een stevige firewall. Dat maakt het werken met ALLE ‘sociale software’ euh.. ‘anders’ (zal ik maar zeggen) 😉 .

 2. Refworks als verzamel bestand: het is natuurlijk een idee.
  Vanuit mijn catalogus kan ik downloaden naar Refworks, en de Endnote en RefMan gebruikers kunnen dat ook.
  Je zou een database kunnen maken waarvan je de login vrij geeft voor het instituut. En je zou een veld kunnen definiëren waar degene die iets toevoegt, of waar deze belangstelling voor heeft, zijn / haar kenmercode aan toevoegt… hum ja, misschien wel.

  Blijft wel de vraag: hoe hou je dat bij?
  Je wijzigt nog wel eens titels in je catalogus, en volgens mij kan RefWorks niet automatisch een reeds ingevoerd record overschrijven? Of wel? Op basis van een uniek ID of zo?
  Dat moet ik ook nog even onderzoeken… (nog meer) werk aan de winkel 🙂 !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s