Het placebo effect van bewegen

Laat een reactie achter

Hans van Maanen heeft een interessante colum in de volkskrant: ‘Twijfel’. Afgelopen zaterdag schreef hij ‘Weinig dingen zijn zo gezond als horen dat je erg gezond bent’ over een artikel in Psychological Science (Alia J. Crum, Ellen J. Langer (2007) , Mind-Set Matters: Exercise and the Placebo Effect. Psychological Science 18 (2), 165–171. doi:10.1111/j.1467-9280.2007.01867.x full-text met een abonnement). Met als intro: ‘Vrouwen die denken dat ze lichter worden, vallen af.’ 🙂

Het zal Midas Dekkers genoegen doen dat die psychologen aangetoond hebben dat er een fors placebo effect bij bewegen zit: je hoeft je gelukkig helemaal niet uit te sloven in een sportschool: gewoon normaal wandelen, fietsen en de trap nemen, en ervan overtuigd zijn dat je voldoende beweegt, dat is het recept! En zoals Hans van Maanen ook al zegt: al die vervelende vermaningen van de overheid werken ook nog eens contraproductief.

In a study testing whether the relationship between exercise and health is moderated by one’s mind-set, 84 female room attendants working in seven different hotels were measured on physiological health variables affected by exercise. Those in the informed condition were told that the work they do (cleaning hotel rooms) is good exercise and satisfies the Surgeon General’s recommendations for an active lifestyle. Examples of how their work was exercise were provided. Subjects in the control group were not given this information. Although actual behavior did not change, 4 weeks after the intervention, the informed group perceived themselves to be getting significantly more exercise than before. As a result, compared with the control group, they showed a decrease in weight, blood pressure, body fat, waist-to-hip ratio, and body mass index. These results support the hypothesis that exercise affects health in part or in whole via the placebo effect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s