Criteria voor bibliografisch beheer

Laat een reactie achter

Jeroen Bosman heeft een interessant artikel geschreven in Infopinio over de criteria waaraan programma’s voor bibliografisch beheer moeten voldoen: Refworks promotion in the Netherlands, or: what criteria for bibliographic management software?

De meest bekende programma’s zijn EndNote en RefMan, allemaal van Thomson. En dan heb je ook Zotero als open source.
Maar tegenwoordig heb je ook Refworks: uit zijn vergelijking komt dat er tamelijk goed uit.

Ik moet zeggen dat ik er heel onrustig van word: het kost nogal wat voor een onderzoeker om de techniek van een dergelijke database goed onder de knie te krijgen en te houden. Als bibliotheek ondersteun je dat dan, en geef je er cursussen in. Wat ik heb gemerkt in de loop van de jaren is dat eerst het ene programma (RefMan) het handigste is, een paar jaar later het andere (EndNote), dan komt er open source op de markt en nu dus weer RefWorks.
Maar voor een bibliotheek moet je toch een lange jaren beleid aanhouden: op een bepaald punt in de tijd iets kiezen en dat onderhouden. En je kunt het je klanten niet aandoen om steeds een ander programma te promoten.

Wat is wijsheid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s