Zoeken op ISSN

3 Reacties

De gedrukte versie van een tijdschrift heeft (vaak) een ander ISSN dan de elektronische versie.
Laatst zocht ik een ISSN van een elektronische versie van een heel algemeen tijdschrift (Science) in een database waarvan ik wist dat die erin zou moeten zitten, maar ik vond hem niet. Dat moet natuurlijk even uitgezocht…

Naar welk ISSN verwijzen de bibliografische databases eigenlijk, en met name wanneer ook ze linken naar de full-text?

Science bijvoorbeeld heeft voor de gedrukte versie ISSN 0036-8075, voor de elektronische: ISSN 1095-9203.
De gedrukte versie van Educational psychologist: 0046-1520 en de elektronische is 1532-6985.

Wat is het resultaat als je op de respectievelijke ISSN’s gaat zoeken?

 • Picarta: is onovertroffen: die hebben een apart record voor de gedrukte en een voor de elektronische versie en ze verwijzen soms ook nog over en weer. Op welke ISSN je ook op zoekt: je vindt het, plus de links naar de beschrijvingen van de artikelen.
 • Scopus: heeft een aparte index voor ISSN, maar gebruikt alleen die van de gedrukte versie
 • Web of Science: geeft die van de gedrukte versie weer, maar je kunt niet ‘fatsoenlijk’ op ISSN zoeken
 • Ovid (PsycInfo) : Via ‘ more fields’ kun je op ISSN zoeken, maar de elektronische versie heeft wel een andere veldcode dan de gedrukte. Van Science wordt alleen de gedrukte gevonden, maar van Educational Psychology ook de elektronische versie. Daar Science niet echt een psychologisch tijdschrift is, is dat wel te verexcuseren, maar waarom nou een aparte index voor een ‘elektronisch ISSN’…?
 • Google Scholar geeft 9000 hits als je zoekt op het ‘gedrukte ISSN’ van Science, en 457 voor het elektronische. Dat is ook wel weer een verrassend resultaat, want Science is vanaf 1997 full-text beschikbaar, en dat zijn vast meer dan 457 artikelen. Van Educational Psychologist kan Google 140 artikelen uit de gedrukte versie vinden, en met zoeken op het ‘elektronische ISSN’ geen enkele.

Daar is nog wel wat aan te verbeteren!

3 thoughts on “Zoeken op ISSN

 1. Tja, en ik denk dat ik eens moet gaan zoeken welke ISSN onze linkresolver gebruikt in de verschillende databanken. Ervaring leert me dat er heel wat fouten optreden. Zo worden sommige ISSN’s van tijdschriften niet gevonden in onze catalogus terwijl ik weet dat we ze wel degelijk hebben… Ahum, erg vervelend. 😦

 2. Dee,

  Picarta onovertroffen? Ik weet niet of ik echt gelukkig wordt van een tijdschrift en twee issn’s en twee catalogus records. In Wageningen zijn we dit juist weer ongedaan aan het maken. Het blijkt een zeer lastige klus om de twee catalogus records voor de vrijwel identieke dingen synchroon te houden. Voor de GGC, voorzover dit nog nodig is, passen we een truc toe om van een weer twee te maken.
  De meeste bibliografieen volgen de print ISSN, en de link resolver (SFX) werkt daar default ook mee. Wanneer er geen print ISSN is wordt het e-ISSN gebruikt.

 3. Hi WoW!ter, ik ben het met je eens dat twee records voor een titel wat overdreven is. En onhandig in een catalogus.
  Maar je kunt ze in elk geval vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s