Wandelen bij de Kil van Hurwenen

2 Reacties

Gisteren gewandeld over de dijk bij de Kil van Hurwenen: een oude meander van de Waal die deel uitmaakt van een uitgestrekt uiterwaardengebied ten oosten van Zaltbommel.

Kil van Hurwenen

Het is een weids landschap met plassen, rietvelden en weilanden en nu de uiterwaarden deels onder water staan, krijg je er prachtige lijnen in.

In de wintermaanden verblijven hier grote aantallen ganzen. We hebben watersnippen gezien, wulpen en grutto’s, en zelfs op twee plaatsen een ooievaar op het nest (in februari!).

Dit jaar bloeit zo’n beetje alles tegelijk: de te verwachten soorten in dit jaargetijde (sneeuwklokjes, narcissen), soorten die je zo’n beetje altijd wel ziet (madeliefjes, paarse dovenetel), maar ook soorten waarvoor het nog wel vroeg is (viooltjes, ereprijsjes, boterbloemen, paardenbloemen) en zelfs bloeiende grassen (straatgras, vossenstaart).

2 thoughts on “Wandelen bij de Kil van Hurwenen

 1. Hallo,

  Ikzelf kom al bijna 60 jaar op de Kil, wat vroeger prive eigendom was van Mina & Gijs Teurlings ( dit waren broer en zus ). Zij woonden in zo’n dijkhuisje Wij als kinderen sliepen op de hooizolder, de huiskamer en slaapkamer werd ingericht voor mijn ouders in het varkenshok, het kippenhok werd gebruikt als keuken, waar mijn moeder kookte op een primus en iedereen moest zich wassen vanuit de put met erg koud water wat smaakte naar echt grondwater.
  Later hebben zij dit verkocht aan Staatsbosbeheer en volgens mij is het toen toegevoegd aan een soort monumenten…..
  Weten jullie dit misschien……
  Ik hoor het graag.

  Vr. groet,

  Peter Smulders uit Eindhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s