Rampen databases

2 Reacties

WHO Collaborating Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) heeft een mooie nieuwe site met een complex van databases waarvan niet op het eerste oog duidelijk is wat de hoofdmoot is, ik ga er voor het gemak maar even van uit dat dat EM-DAT is.

EM-DAT Emergency Disasters Data Base ziet er als een handig systeem uit. Het geeft bijv een overzicht per land van ‘ Natural’ of ‘ Technological disasters’. Maar je kunt ook naar soorten rampen zoeken en dan kijken wie er (niet) best scoort.

Efforts to establish better preparedness for and prevention of disasters have been a priority concern of donor agencies, implementing agencies and affected countries. For this reason, demand for complete and verified data on disasters and their human and economic impact, by country and type of disaster has been growing. Planners, policymakers, field agencies engaged in preparedness have all expressed need for data for their work.

Natuurlijk ook even gekeken wat er over Nederland instaat: de ergste ramp was nog steeds de overstroming in 1953. Maar het meeste geld heeft de storm in 1990 gekost. Niet helemaal zeker of de gegevens van de laaste storm erbij zitten 🙂 .

Daarnaast heeft de site nog een paar deel-databases:

  • CE-DAT: A Database on the Human Impact of Complex Emergencies
  • EM – SEANET: Emergency Southeast Asia Network
  • EM-BIB: Documentation Center

De selectie van de sectie: ‘Disasters of the Week’ linkt helaas niet door naar onderliggende informatie. Dit is de recente oogst bijv (week 4 van 2007):

2007-0037 Europe, winterstorms
2007-0034 Mozambique, floods in center regions

Technological disasters
Disaster Number Event Map
2007-0038 Mexico, bus accident in the Oaxaca state
2007-0044 Syrian (Arab Rep), road accident between Raqqa and Alep
2007-0054 China (P Rep), flooding in a iron ore mine, Donghe district
2007-0055 Thailand, trains collision at Nong-Kae railway station

Het lijkt duidelijk dat deze site hele nuttige informatie bevat.

2 thoughts on “Rampen databases

  1. De grootste ramp in België vond blijkbaar vorig jaar in juni plaats: 940 doden door de hittegolf. Nogal overdreven, er lag hier in ieder geval niemand wakker van. In de Belgische media werd hierover bericht en experts zeiden dat de cijfers verkeerd waren geïnterpreteerd. We haalden hiermee de vijfde plaats in de wereldranking van grootste rampen in de wereld in 2006. Vlak na Nederland. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s