Nederlands in het onderzoek

Laat een reactie achter

De Weblog I&C heeft vaak erg goede teksten over ons vakgebied: dat mag natuurlijk ook wel, omdat ze gevuld wordt door de vak referenten (van Groningen in dit geval). Wouter Gerritsma van Wageningen University (:-)) heeft ook al eens aangegeven jaloers erop te zijn: en ze doen het echt goed.

Dit keer hebben ze een ‘topic’ (grijns) wat mij ook wel aanspreekt:
Het Nederlands wordt intellectueel onthoofd”
scholarly communication, wetenschapsbeoefening, politiek, gamma

Zo betitelt de stichting Nederlands de ontwikkeling dat in het hoger onderwijs het Nederlands steeds meer vervangen wordt door het Engels. Tot voor kort was het nog vanzelfsprekend dat alle onderwijs in Nederland in het Nederlands werd gegeven, een aantal internationale scholen uitgezonderd. De laatste jaren is echter in duizelingwekkend tempo en zonder dat daarover ooit een democratisch besluit is genomen, de balans aan het omslaan ten gunste van onderwijs in het Engels, te beginnen in het universitair onderwijs.

Zoals zij zelf ook zeggen: de Vlamingen hebben meer hart voor het Nederlands dan de Nederlanders zelf.

Dat gedoe met die spellingveranderingen heeft er ook niet toe bijgedragen dat we ons meer betrokken gaan voelen met onze eigen taal vrees ik. Integendeel. Vroeger maakte het me uit of ik goed spelde of niet, nu kan het me niet meer schelen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s